TYT’ye Nasıl Çalışılır?

TYT, üniversite sınav sonucunun %40’ını etkilemektedir ve üniversiteye gitmek isteyen öğrenciler için oldukça önemli bir sınavdır. TYT’ye çalışma şekilleri öğrencilerin kendi yetenek, beceri ve bilgi birikimine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Fakat bütün farklılıklara rağmen tüm öğrencilerin uygulayabileceği ve uyguladığı takdirde başarı elde edeceği çalışma yöntemleri de bulunmaktadır.

TYT’ye girecek olan tüm adayların, TYT’ye çalışırken sınav sistemi hakkında yeterli düzeyde bilgi sahibi olması, zamanı yönetmeyi öğrenmesi ve kendi eksik kaldığı konuları tespit edebilmesi oldukça önemlidir. Bunları yapabilen ve kendi bilgi birikimine, yetenek ve becerilerine uygun bir şekilde ders çalışan adaylar sınavda başarılı olmaktadır.

TYT’ye Çalışırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

TYT’ye (Temel Yeterlilik Testi) çalışırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıda listelenmiştir.

  • TYT’ye girecek her adayın yapması gereken ilk şey hedef belirlemektir. Bir hedef belirlemek ve bu hedefin hayalini kurmak, sınava giren adaylara ders çalışma konusunda motivasyon sağlamaktadır. Belirli bir hedef doğrultusunda çalışmak, hedefsiz bir şekilde ders çalışmaktan daha kolaydır. Tüm çabanın sonunda ulaşılacak olan yeri bilmek ve bu yere dair hayaller kurmak TYT’ye giren adayların sınava çalışmalarını kolaylaştırmaktadır.
  • TYT’ye girecek her aday sınav sistemi hakkında bilgi edinmelidir. Sınav sistemini bilmek adayın sınava çalışırken izleyeceği yolu belirlemesinde yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda sınav sistemi hakkında yeterli düzeyde bilgi edinen adaylar belirsizlik hissini daha az yaşayacak ve kaygı seviyesi daha düşük olacaktır.
  • TYT’ye giren adayların sınavda sorumlu oldukları konuların başlıklarını öğrenip, bu konu başlıklarından hangisine ne kadar çalışmaları gerektiğini planlamaları gerekmektedir. Her aday kendi bilgi birikimini göz önünde bulundurarak sorumlu olduğu konulara belirli bir süre belirleyerek çalışırsa sınav öncesinde eksik olunan konu kalmamaktadır. TYT’ye giren adayların gerçekçi bir çalışma programına bağlı kalarak ders çalışması hem zaman yönetimi hem de çalışılan konuların verimli olması bakımından oldukça önemlidir.
  • Herkesin çalışma şekli farklıdır. Kimi aday okuyarak, kimi aday birisine anlatarak, kimi sessiz bir ortamda tek başına, kimi de müzik dinleyerek daha iyi ders çalışmaktadır. TYT’ye hazırlanan her aday kendi ders çalışma yöntemini belirlemeli ve en çok hangi çalışma şeklinden verim alıyorsa o şekilde çalışmalıdır.
  • TYT’ye çalışırken planlı ve kişinin kendine uygun bir yöntemle çalışması gerektiği gibi mola verirken de düzenli olmak önemlidir. Çok uzun saatler ara vermeden çalışmak hem konsantrasyon sağlamayı zorlaştırmakta hem de sınava girecek olan adayları yormaktır. Her ders çalışmada düzenli ve kısa molalar vermek önemlidir. Molaların fazla uzun tutulması da ders çalışmaya geri dönmeyi zorlaştırmaktadır. Belirli aralıklarla kısa süreli molalar vermek, ders çalışmayı daha verimli hale getirmektedir.
  •  TYT’ye girecek olan aday hem çalışma planını hem de çalışma yöntemini belirledikten sonra bu planı devam ettirmek için kendini zorlamalıdır. Yeterli süre boyunca her gün yapılan davranışlar alışkanlık haline gelmektedir. Her gün planlı bir şekilde ders çalışmak da bir süre sonra alışkanlık haline gelecektir.
  • TYT’ye giren adayların dönem dönem kendilerini ödüllendirmeleri yararlı olmaktadır. Aday konu çalıştıktan veya yeterli miktarda soru çözdükten sona keyif aldığı bir işle uğraşması, mutlu olacağı şeyler yapması motivasyonunu artırma konusunda destek olacaktır.
  • TYT’ye çalışıyorken daha çok verim alabilmek için iyi bir uyku düzenine sahip olmak oldukça önemlidir. Düzenli saatlerde uyuyup uyanan kişiler ders çalışırken daha çok verim almaktadır.
  • TYT’ye hazırlanan adayların fiziksel aktiviteler yapıyor olması da oldukça önemlidir. Uzun süre hareketsiz kalmak hem çeşitli sağlık sorunlarına hem de konsantrasyon sağlanmasının güçleşmesine neden olmaktadır. Fiziksel aktivite yapan adayların stres seviyesi azalmakta ve kendilerini daha dinç hissetmektedir.
  • TYT’ye hazırlanırken adayların stres ve kaygıyla tek başına mücadele edemediği dönemler olabilmektedir. Bu gibi durumlarda adaylar ailesinden, arkadaşlarından, öğretmenlerinden ya da profesyonel danışmanlık veren kişilerden yardım almalıdır.
  • TYT’ye çalışıyorken kaliteli sorular çözüyor olmak oldukça önemidir. Kaliteli sorular çözebilmek için buna uygun kaynaklar seçilmelidir. Sınava girecek olan adayın hem konu anlatım, hem test, hem de deneme kitapları alırken bilen birine danışması yararlı olmaktadır. Bol ve kaliteli soru çözümü oldukça önemlidir.
  • TYT’nin gerçekleşmesine 2-3 ay kaldığında bol bol deneme çözmek de başarı oranını yükseltmektedir.

TYT Türkçeye Nasıl Çalışılır?

TYT Türkçe, sınavdan iyi bir sonuç almak isteyen tüm adaylar için oldukça önemlidir. TYT Türkçe içerisinde sözcük anlamı, söz yorumu, deyim ve atasözü, cümle anlamı, cümle yorumu, paragrafta anlatım teknikleri, paragrafta konu-ana düşünce, paragrafta yapı, paragrafta yardımcı düşünce, ses bilgisi, noktalama işaretleri, sözcüğün yapısı, sözcük türleri, fiiller, sözcük grupları, cümlenin ögeleri, cümle türleri, anlatım bozukluğu gibi birçok konuyu barındıran 40 sorudan oluştuğu için planlı bir şekilde çalışılması gereken bir derstir.

TYT Türkçeye çalışmaya başlamanın doğru zamanı kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Fakat çalışmaya erken başlayan adaylar daha rahat bir şekilde hazırlanabilmektedir.

TYT Türkçeye çalışmaya başlamadan önce plan oluşturulmalıdır. Oluşturulan bu planda bilinmeyen veya az bilinen konulara daha çok zaman ayırılmalıdır. TYT Türkçe konuları birbirlerinin devamı niteliğindedir. Konuları anlayarak ilerlenmek, bir sonraki konunun daha kolay anlanabilmesini sağlamaktadır.

TYT Türkçeye düzenli ve disiplinli bir şekilde çalışan adayların öğrendikleri konuları bol bol test çözerek kalıcı hale getirmesi gerekmektedir. TYT Türkçe için paragraf soruları oldukça önemlidir. Bol bol paragraf sorusu çözmek ve kitap okumak TYT Türkçede başarılı olmayı sağlamaktadır. TYT Türkçe çalışırken dil bilgisi konularında da bol bol soru çözmek ve ezber yapmak gerekmektedir. Aynı zamanda TYT çıkmış soruların çözülmesi de adaylar için oldukça yararlı olmaktadır.

TYT Türkçeye çalışırken doğru kaynaklar seçilmelidir. Seçilecek kaynaklar alanında uzman kişilerin önerileri doğrultusunda belirlenmelidir. Çözülen sorular sonrasında doğru ve yanlışlar kontrol edilmeli, anlaşılmayan konular varsa tekrar gözden geçirilmeli ve yapılamayan sorular öğretmenlere sorulmalıdır. Eksik olunan noktalarda uzman kişilerden yardım almak oldukça yarar sağlamaktadır.

TYT Türkçeye çalışırken teknolojiden yararlanmak da adaylara oldukça fazla yarar sağlamaktadır. Çeşitli platformlardan konu anlatımları dinlemek, ders çalışan başka kişilerin videolarını izleyerek motive olmak ve kendisi gibi sınava hazırlanan adaylarla konuşmak öğrencilerin motivasyonunu artırmaktadır. Tüm bunların yanında yeni nesil hazırlık kitaplarının soru çözüm ve konu anlatım videolarını izlemek, indirilip kullanılabilen uygulamaları varsa onları indirip kullanmak faydalı olmaktadır.

Tags :

Share :

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joehar

Joehar

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

All Posts

Latest Post

Read free books in Jakarta

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor